Sayur bendi ini saya masak untuk di makan dengan masakan sotong yang telah di buat sebelum ini.Goreng yang ringkas-ringkas sahaja baru cepat boleh makan.Biasanya saya suka makan bendi segar atau yang di celur dan rasanya manis sahaja,ataupun cicah saja dengan budu lagi terangkat..
BENDI GORENG BELACAN
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
10 batang bendi-cuci dan toskan
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan bakar
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
serbuk cukup rasa
minyak sayur
Cara membuatnya
- Tumbuk bawang merah,bawang putih dan belacan .
- Panaskan sedikit minyak sayur dan tumiskan bahan tumbuk tadi.
- Potong bendi dan masukkan ke dalam kuali dan gaul rata.
- Tambahkan lada merah dan hijau serta serbuk cukup rasa.
- Biarkan bendi layu sedikit kemudian bolehlah di angkat.
bendi goreng belacan..wana suka makan ni..sedap kan kak su..
BalasPadamsedap la Wana makan dengan nasi panas dan lauk goreng .
Padam