Isnin, 26 Januari 2015

KUIH PUTERI MANDI

 As-Salam buat semua..
Di Kelantan,Kuih puteri mandi ini biasanya menjadi hidangan waktu berbuka dan banyak di jual ketika bulan puasa.Biasanya yang di jual tidak begitu menepati selera terutama dari segi kemanisannya.Biasalah makanan di sini semuanya manis-manis belaka.Jadi versi yang di buat sendiri ni boleh adjust sedikit rasa manisnya.

KUIH PUTERI MANDI
Sumber:Fauziah Abd Ghaffar/Majalah Saji Mac 2014.thanks gee

Bahan-bahan
3 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam 
sedikit air
sedikit pewarna kegemaran

Bahan inti
1 cawan kelapa muda
1 cawan air
1 ketul gula melaka
1 helai daun pandan

Cara membuatnya
  • Bancuh tepung pulut dengan air dan garam.Masukkan air sedikit demi sedikit supaya tidak terlalu lembik.
  • Uli hingga jadi doh yang lembut
  • Bahagikan dan warnakan ikut warna kegemaran.
  • Didihkan air di dalam periuk.Ambil sedikit adunan sebesar ibu jari,bulat-bulatkan dan leperkan dengan jari di tengahnya.
  • Masukkan ke dalam air mendidih.
  • Apabila masak ia akan timbul dan angkat.Ketepikan.
  • Dalam periuk berasingan,didihkan satu cawan air dengan seletul gula melaka.
  • Masukkan juga sehelai daun pandan.
  • Apabila mendidih,masukkan kelapa parut.Kacau lagi hingga agak-agak kering.
  • Gaul kuih yang di masak tadi.
*jika anda tidak mahu menggunakan gula melaka,ia boleh juga menggunakan gula pasir.Jangan lupa campurkan secubit garam.

2 ulasan:

  1. sedapnya... kalau di Johor tu... kuih putri mandi tu bubur yg penuh dengan kuahnya tu... bebetul mandi bebetul berendam...

    salam kenal

    BalasPadam
    Balasan
    1. nama yang sama ya,tapi kuih lain-lain.itu yang uniknya Malaysia!.

      Padam