Sabtu, 18 April 2015

APAM BERAS

 As-Salam buat semua..
Sudah beberapa kali saya membuat Apam beras ni tapi baru kali ini saya postkan.Apamnya lembut dan gebu,sedap di makan cicah dengan kelapa muda yang lembut.Ni pun akan jadi keeper resepi. Saya telah mengurangkan sukatan gula di dalam adunan kerana menggunakan kelapa parut yang di campur dengan gula dan sedikit garam.Makan pada waktu pagi atau petang bersama secawan nescafe pasti best...

APAM BERAS
Sumber:ilhamdapur.blogspot  Thanks

Bahan-bahan
2 cawan nasi sejuk- nasi semalaman lagi elok
3 cawan air
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 paket yis kering mauripan(11 gm )
1 1/2 cawan gula pasir      saya guna  1/2 cawan
kelapa muda parut secukupnya   gaul dengan sedikit garam

Cara membuatnya
  • Kisar nasi dengan air hingga betul-betul hancur dan halus.
  • Sebatikan tepung,gula dan yis kemudian masukkan nasi kisar dan gaul rata.
  • Asingkan adunan ke beberapa bahagian(ikut nak buat berapa warna)masukkan pewarna dan kacau sebati.
  • Perapkan selama 1 jam.
  • Sediakan pengukus dan didihkan air,sapu acuan dengan sedikit minyak.Isikan 3/4 penuh adunan dan kukus selama 15-18 minit.Balut tutup pengukus dengan tuala agar air tidak menitik.
  • Bolehlah di hidang bersama kelapa parut.

3 ulasan: