style="text-align: center"

Ahad, 19 April 2015

STICKY CARAMEL CHICKEN WINGS

As-Salam buat semua..
Kepak ayam kesukaan Azim..kalau saya masak kepak ayam ni dia sorang la yang makan paling banyak.Biasanya saya masak hari dia tak ke sekolah,bolehlah makan dua tiga kali ulang.Siap pesan,buat basah-basah sikit sebab nak gaul dengan nasi,sedap sangat!jadi saya lebihkan semua bahan-bahan di bawah....Let's try masak.

STICKY CARAMEL CHICKEN WINGS
Sumber:HaSue: I Love My Life  Thanks

Bahan-bahan
12 keping kepak ayam-kerat dua jadi 24.
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih-ketuk dengan kulitnya sekali.
1 sudu besar halia cincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan(60 ml) madu
1 sudu besar sos tiram

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dalam kuali(elok guna non-stick pan).
  • Masukkan bawang putih,halia dan kepak ayam.Kacau dan goreng selama 5 minit.
  • Masukkan semua sos dan madu,kacau sekejap kemudian tutup kuali.
  • Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau semua kepak masak dan browned(bersalut dengan sos).
  • Bila dah masuk madu,sos akan berbuih dan nampak macam hangit.Bila sos dah agak kering dan bersalut pada kepak ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan