style="text-align: center"

Sabtu, 11 April 2015

KONG-FU TOFU TELUR

 As-Salam buat semua..
Having my sweet time in the kitchen again..hari ini tidak bertugas.Macam biasa la saya masuk dapur,main masak-masak.Kadang-kadang tu saya sentiasa nantikan hari di mana saya berada di rumah sepanjang hari untuk mencuba resepi-resepi dalam my waiting list. 
Saya dah mula sibukkan diri semula dengan membuat semua perkara-perkara yang saya suka buat bila berada di rumah.Sepanjang hidup berada dalam realiti dunia medikal memang best.Tapi bila waktu bersendirian -baca puisi,baca novel,baca blog ,baca berita on-line,melukis dan akhir sekali memasak,mengambil gambar dan menulis blog ..saya boleh habiskan masa seharian dengan semua ini,ringan kepala sekejap..
KONG-FU TOFU TELUR
Sumber:Intai-Intai Dapur FHA thanks

Bahan A
3-4 batang tofu telur
minyak untuk menggoreng separuh tenggela

Bahan B
4 ulas bawang putih-hiris nipis
1 biji bawang besar saiz sederhana -hiris nipis
2 tangkai daun sup-potong 1/2 inci

Bahan C
3 cawan air
1 sudu teh serbuk cukup rasa
sedikit garam

Bahan D
1 sudu besar tepung jagung
1/3 cawan air biasa
*Satukan

Bahan E
1 biji telur ayam-pukul sedikit

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tofu sehingga perang.
  • Menggunakan minyak yang sama(keluarkan minyak yang berlebihan),tumis bahan B dan masak hingga 3/4 garing.
  • Masukkan bahan C dan masak hingga mendidih.Masukkan pula bahan D .
  • Apabila kuah sudah mendidih kembali,tuangkan telur dalam bentuk pusingan (supaya telur tidak masak berketul).
  • Menggunakan garfu carik-carikkan sedikit telur tersebut.
  • Biarkan 1 minit, angkat dan curahkan ke atas tofu.
  • Taburkan dengan sedikit daun bawang dan cili merah.
  • Sedia untuk di hidangkan.

5 ulasan: