Khamis, 4 Jun 2015

BISKUT DAHLIA

As-Salam buat semua..
Projek baking petang semalam untuk kudapan anak-anak dalam musim cuti sekolah.Amzar yang request nak makan cookies homemade sebab katanya malam-malan dia tidur lewat nak menyiapkan kerja sekolah yang bertimbun tu.Jadi kalau saya dapat sediakan biskut utuknya,bolehlah dia makan pada waktu malam sambil buat kerja sekolah.Semalam saya sempat menyiapkan 3 jenis biskut yang mudah saja.Balik dari hospital terus singgah kedai bakeri beli bahan -bahan biskut.Let's try baking..

BISKUT DAHLIA
Sumber: MY BAKING WORKSHOP.thanks 

Bahan-bahan
225 gm butter
100 gm gula aising
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
60 gm tepung jagung 
110 gm tepung kastard
190 gm tepung gandum
ceri merah untuk hiasan   saya guna gula manik berwarna

Cara membuatnya
  • Pukul butter dan gula aising hingga sebati.
  • Masukkan kuning telur dan esen vanila,kacau rata.
  • Ayak semua tepung bersama dan masukkan ke dalam adunan butter tadi sedikit demi sedikit.
  • Pamkan ke atas loyang pembakar guna acuan dahlia.Letakkan potongan ceri merah di atasnya.
  • Bakar pada suhu 160'c selama 10-15 minit.
  • Sejukkan sepenuhnya sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.

2 ulasan: