style="text-align: center"

Isnin, 15 Jun 2015

BISKUT JEJARI BADAM

As-Salam buat semua..
Biskut ini di buat dalam cuti sekolah minggu lepas bersekali dengan Biskut Dahlia yang telah saya postkan entrinya seminggu yang lalu.Semalam sekolah sudah di buka semula dan biskut pun sudah habis.Ia rangup sahaja dan kalau nak buat untuk raya nanti pun boleh juga.Yang tinggal hanya kenangan gambar ini dan resepi untuk di kongsikan di sini.Let's try baking...

BISKUT JEJARI BADAM
Sumber:Resepi kuih raya/FB

Bahan A
170 gm mentega
125 gm gula aising

Bahan B
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila

Bahan C
150 gm tepung gandum
100 gm tepung kastard
75 gm tepung jagung
50 gm serbuk badam

Hiasan
1 biji putih telur
badam cincang secukupnya

Cara membuatnya
  • Sebatikan baha A dan masukkan bahan B,gaul rata.
  • Masukkan semua bahan C dan uli sehingga semuanya sebati.
  • Canaikan dan terap dengan acuan biskut pilihan(saya canai dan potong bentuk jejari).
  • Sapukan dengan putih telur dan taburkan dengan  cincangan badam.
  • Bakar di dalam oven yang telah di panaskan pada suhu  160'c selama 20 minit atau sehingga biskut masak.
  • Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

3 ulasan:

  1. Erm..dah rasa suasana nak raya ni Kak..hihi..

    BalasPadam
  2. Ni biskut belum raya..edisi raya tak tahu lagi macam mana biskutnya.

    BalasPadam
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam