style="text-align: center"

Rabu, 17 Jun 2015

MUFFIN PISANG COKLAT CHIP

As-Salam buat semua..
Esok 1 Ramadhan..bulan yang di rindui datang lagi!.malam ni solat sunat Terawih dan pun selesai dan menunggu untuk bersahur pula awal pagi esok.Baru selesai  siapkan bahan -bahan untuk juadah bersahur.Biasanya saya bangun masak seawal jam 0400  kerana anak-anak makan nasi sewaktu bersahur.Selamat berpuasa untuk kawan-kawan blogger dan silent reader blog ini walau di mana saja anda berada.Semoga segala urusan kita di permudahkan...
Resepi hari ini ialah Muffin pisang yang saya buat petang semalam.Kali pertama buat..tak cukup,saya buat pula kali kedua memandangkan baki pisang masih ada lagi.Sempat la kidnap 4 biji utuk bawa bekal ke tempat bertugas.Best saja muffin ni.Let's try baking.. 


MUFFIN PISANG COKLAT CHIP
Sumber:www.tiffinbiru.com .thanks

Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
*semua bahan di ayak

5 biji pisang emas-lecek hancur
1/2 cawan gula perang
1 biji telur gred A
1/3 cawan susu segar
100 gm mentega-cairkan dan sejukkan
beberapa tiitk esen pisang/esen vanila
1/4 cawan coklat chip

hiasan 
badam keping   saya guna walnut cincang
coklat chip

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 180'c,alas acuan muffin dengan paper cup atau guna paper cup muffin jenis keras.
  • Dalam satu bekas satukan gula perang,susu dan telur.Kacau rata dengan whisk hingga gula larut.
  • Tambah pisang lecek dan mentega cair.Kacau hingga semua rata.
  • Tambahkan tepung dan gauk rata.Masukkan esen pisang atau esen vanila.
  • Masukkan coklat chip dan walnut cincang(saya tambah).Isikan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh.
  • Taburkan dengan sedikit coklat chip dan badam(walnut cincang).Buat hingga siap.
  • Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit atau hingga perang keemasan.
  • Bila masak,keluarkan dan sejukkan di atas redai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan