style="text-align: center"

Selasa, 9 Jun 2015

CUCUR IKAN TUNA

As-Salam buat semua..
Hari ini masak Cucur Ikan Tuna buat sarapan pagi.Macam -macam versi cucur dah saya cuba dan semuanya sedap belaka.Kalau makan time panas-panas tu sekejap sahaja dah habis.

CUCUR IKAN TUNA
Sumber:Majalah Saji April 2015
Resepi Imelda Maya Harris.thanks

Bahan-bahan
1 tin ikan tuna 
1 genggam daun ketumbar-potong kasar
1 tangkai cili merah-dadu kecil
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan air sejuk
1 biji telur
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

parutan karot   saya tambah

Cara membuatnya
  • Pukul telur hingga separuh kembang dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  • Gaul sehingga agak sebati.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit sehinga adunan mesra
  • Masukkan ikan tuna,daun ketumbar,karot parut dan cili  merah.Gaul rata.
  • Goreng dengan minyak banyak dan panas sehingga masak.
  • Hidang dengan sos pilihan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan