style="text-align: center"

Isnin, 8 Jun 2015

KURMA TELUR ITIK

As-Salam buat semua..
Petang ni nak balik rumah keluarga my bodyguard kat Jerteh,Trengganu.Dia minta saya buatkan Makaroni Bakar untuk di bawa pulang ke kampung.Sambil-sambil menunggu Makaroni sedang di bakar,saya update blog dulu.Dapat juga rehatkan kaki dan mata depan komputer.Ada juga kadang tu,kek atau benda lain yang saya bakar jadi hangit sebab ralit sangat(saya tidak menggunakan oven elektrik).Let,s try masak Kurma telur itik.Selain dari telur itik,telur puyuh dan juga telur ayam boleh juga di gunakan.Boleh juga di tambah potongan ubi kentang.Saya tidak menggunakan telur itik yang di rebus tetapi telur itik ini di buat pouch egg terlebih dahulu.

KURMA TELUR ITIK
Olahan:dari dapursuzana

Bahan-bahan
4 biji telur itik
1 paket kecil rempah kurma 
1labu bawang besar-belah 4
santan secukupnya
garam 
serbuk cukup rasa

Bahan tumis
rempah 4 sekawan(kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga)
1 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

Cara membuatnya
  • Didihkan air,pecahkan telur ke dalam mangkuk dan masukkan ke dalam air mendidih untuk membuat pouch egg.Buat sampai habis.Ketepikan
  • Tumbuk bawang putih dan bawang merah hingga hancur.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang tumbuk serta rempah 4 sekawan hingga naik baunya.
  • Campurkan rempah kurma dengan sedikit air di jadikan pes.
  • Masukkan rempah kurma ke dalam bahan penumis dan tumiskan hingga terbit minyak.
  • Tambahkan santan dan kacau sekali-sekala hingga santan mendidih.
  • Masukkan telur itik dan bawang besar belah empat,tambahkan serbuk cukup rasa dan garam.Biarkan sebentar.Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat .

2 ulasan: