style="text-align: center"

Sabtu, 11 Julai 2015

AKOK

As-Salam buat semua..
Dulu-dulu saya rasa amat mustahil untuk cuba buat kuih Akok.Bila tengok cara pembuatannya,saya rasa macam rumit sahaja kerana menggunakan cara tradisional di bakar dengan sabut kelapa menggunakan loyang tembaga.Tapi bila jumpa cara buat Akok yang simple ni,nampak macam mudah sahaja.Lepas la untuk di buat makan sendiri..walaupun tak perfect!..

AKOK
Sumber: Dari Dapur Kak Yah  thanks 

Bahan-bahan
5 biji telur
100 ml air
150 gm gula melaka
2 helai daun pandan
200 ml santan pekat
sedikit garam
30 gm tepung gandum

Cara membuatnya
  • Masak air bersama gula melaka,daun pandan dan sedikit garam hingga gula melaka hancur.
  • Angkat dan masukkan santan.Sejukkan .
  • Masukkan kesemuanya ke dalam blender bersama telur dan tepung gandum.Blend sampai berbuih.Tapiskan.
  • Panaskan oven pada suhu 200'c dan panaskan acuan akok(bunga kemboja)atau petitin yang telah kita sapu dan masukkan sedikit minyak masak selama 5 minit.
  • Masukkan adunan separuh penuh dan bakar selama 25-30minit.
  • Akok akan mengembang dan naik tinggi semasa proses pembakaran dan akan turun semula.
  • Masa membakar bergantung pada acuan.Kalau guna petitin untuk hanya sekitar 15 minit sahaja.
  • Bila sudah masak ,keluarkan dari acuan dan sejukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan