style="text-align: center"

Rabu, 1 Julai 2015

PUDING ROTI SOS KASTARD

As-Salam buat semua..
Puding roti ini di buat untuk dessert berbuka puasa.Saya jarang makan kuih basah tetapi lebih suka makan kuih moden yang di buat sendiri.Kalau buat banyak boleh bagi sedikit untuk jiran-jiran.Anak-anak pun macam saya juga tidak begitu gemar kuih yang di beli tapi kalau kuih yang di buat mereka makan juga lepas waktu berbuka.Let's try baking.

PUDING ROTI SOS KASTARD
Sumber: hanamemories.blogspot. Thanks
 
Bahan-bahan
  • 8 keping roti
  • 500 ml susu segar
  • 4 sudu besar gula halus
  • 2 sudu besar butter- cairkan
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula
Cara membuatnya
  • Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  • Gaul rata bahan-bahan di atas kecuali kismis dan tuang ke atas roti tadi.
  • Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  • Taburkan kismis diatas adunan.
  • Bakar pada suhu 180'c selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah atau sos kastad
  • campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  • Tuang ke atas puding roti tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan