style="text-align: center"

Isnin, 29 Jun 2015

DAGING MERAH ALA THAI

As-Salam buat semua..
Saya cuba masak sendiri Daging merah ala Thai ini selepas terjumpa resepinya semasa blog walking.Sebelum ni ada juga try order semasa keluar makan dengan keluarga.Resepinya ambil kat alam maya,lupa pula kat blog siapa.Dalam resepi dibawah saya menggunakan Daging salai yang kebetulan ada dalam freezer.Let's try masak..

DAGING MERAH ALA THAI
Di cuba rasa:daridapur suzana

Bahan-bahan
600 gm daging
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar-potong baji
1 biji cili merah-potong serong
1 biji cili hijau-potong serong
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan pewarna merah
garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato-potong baji
daun bawang-potong 1 inci
daup sup-racik

Cara membuatnya
  • Masukkan daging ke dalam periuk beserta pewarna merah dan rebus daging hingga empuk.Hiris nipis-nipis dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis bawang putih hingga kuning.
  • Masukkan cili kering kisar,tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan sos cili,sos tiram,daging rebus, garam dan gula secukup rasa dan gaul rata.
  • Akhir sekali,masukkan tomato,bawang besar,daun bawang dan daun sup.Gaul rata.
  • Bolehlah di angkat.

2 ulasan:

  1. Belum pernah cuba masakan daging merah....ooo rupanya bubuh pewarna ye, tq for sharing Suzana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun baru tahu ia di bubuh pewarna merah setelah google resepi..sebelum ni ingatkan ia di letak sos cili

      Padam