style="text-align: center"

Ahad, 20 Mac 2016

BROWNIES KEDUT


Assalam buat semua...
Cuaca yang betul-betul panas sekarang banyak mempengaruhi suasana..
cepat letih,cepat dahaga dan kadang-kadang fikian entah ke mana..
petang tadi masa memandu pulang dari bertugas pun boleh pulak saya belayar ke lain..
hingga hampir terlanggar kereta di depan.brekkkk..
tu lah pandu laju sangat time mood tengah ke laut..
macam mana ye saya boleh teringat..bulan Mac tahun lepas!
jom..jom tengok resepi,malas layan kenangan.
Kejadian kedut kerana penggunaan coklat yang banyak.
dalam banyak-banyak Brownies yag pernah saya buat,Brownies ni 
penuh dengan rasa coklat..memang laku la.
tapi..tak lah nampak sangat kedutannya.Tak apa boleh try buat lagi.
resepi dari  www.azlitamasammanis.com .Thanks.

BROWNIES KEDUT

Bahan-bahan
400 gm coklat masakan/coklat compound-dark chocolate
150 gm mentega tanpa garam
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
4 biji telur gred A

Cara membuatnya

  • Coklat masakan di potong kecil.
  • Satukan dengan mentega dan kacau hingga larut menggunakan kaedah double boiler.
  • Dalam bekas yang lain pula,satukan telur,gula perang ,gula kastor dan esen vanila.Kacau dengan whisk sahaja.
  • Satukan tepung naik sendiri dengan serbuk koko dan ayak.
  • Campurkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakan.Ratakan.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di kacau rata.
  • Masukkan ke dalam loyang 10x10 yang telah di lapik baking sheet dan di sapu mentega.
  • Bakar di dalam oven dengan suhu 160'c selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila sudah masak,renggangkan sedikit pintu oven dan biarkan brownies di dalam oven selama 15 minit.
  • Bila sudah sejuk bolehlah di potong.


2 ulasan:

  1. wana belum sampai lagi buat brownies ni..mau try buat nanti..insyallah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. try la buat,penuh dengan rasa coklat!

      Padam