style="text-align: center"

Khamis, 17 Mac 2016

PAI EPAL GORENG

Assalam buat semua..
Minggu cuti sekolah ni betul-betul sibuk..
sibuk makan kenduri setiap hari.
waktu lunch saya keluar sekejap untuk menghadiri jemputan kenduri.
Beruniform la gi kenduri..
nak pakai baju kurung pun tak sempat.
macam ni lah selalunya...serba-serbi nak cepat.
cuaca pula panas melampau di tambah dengan kesesakan lalu-lintas.Betul-betul meletihkan..
Waktu malam..release la sikit.
Let's try buat Pai epal goreng pula.
Resepi dari resepibonda
thanks

PAI EPAL GORENG

Bahan inti
3 biji epal merah-potong dadu kecil
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu besar perahan jus lemon
1 sudu kecil tepung jagung campur 1 sudu besar air.
kismis-optional

Bahan kulit
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1/2 cawan mentega-beku
1/2 cawan susu segar sejuk

minyak untuk menggoreng

Cara membuat inti
  • Dalam periuk,campurkan epal,gula dan serbuk kayu manis.Gaul sebati di atas api kecil.
  • Masukkan pula bancuhan tepung jagung.
  • Apabila sudah masak,inti nampak pekat,tutup api dan ketepikan.
Buat kulit pai
  • Ayak tepung gandum dan garam.
  • Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
  • Masukkan susu sedikit demi sedikit.
  • Adunan seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
  • Canai doh dan terap mengikut saiz yang di kehendaki.
  • Masukkan inti di permukaaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut.(saya menggunakan acuan karipap).
  • Tekan keseluruhan kepingan pastri dengan garfu(jika tidak guna acuan).
  • Goreng menggunakan api sederhana sehingga garing dan keperangan.
  • Toskan dan bolehlah di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan