Jumaat, 24 Jun 2016

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Assalam buat semua..
Pemanis mulut dari agar-agar mudah dan cepat saja nak membuatnya.
boleh buat untuk di makan semasa berbuka.
Kalau untuk berbuka,biasanya saya buat sehari lebih awal.
Gabungan aroma pandan dan santan memang sesuai.Best saja bila masuk tekak. 
Resepi dari buku Senangnya memasak Puding dan Dessert oleh Chef Hanieliza.
Let's try buat..

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Bahan-bahan
1 paket serbuk agar-agar/10 gm
1 1/2 liter air       guna1 liter air
1 cawan gula      ikut manis sendiri
3 helai daun pandan-di simpul
1/2 sudu teh pewarna hijau

*200 ml santan
1 biji telur
secubit garam
*ketiga bahan ini di bancuh bersama

Cara membuatnya

  • Masakkan serbuk agar-agar dengan air,gula dan daun pandan hingga mendidih.
  • Masukkan pewarna hijau.
  • Masukkan campuran santan dan telur serta garam.
  • Kacau hingga mendidih dengan api sederhana.
  • Tuangkan ke dalam acuan pilihan dan sejukkan.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan