style="text-align: center"

Jumaat, 5 Ogos 2016

LAMB CHOP

 Assalam buat semua..
Menu hujung minggu di dapur saya..
selama ni tak pernah buat Lamb chop sebab saya tak makan daging kambing.
Tapi sejak akhir-akhir ini saya"di heret' oleh orang tu untuk cuba makan daging kambing.
Try dulu,baru tahu ,katanya..
daripada dok try dah boleh makan,tu pun masih memilih
kalau ada baunya saya tetap tak makan.
Side dishnya adalah kentang goreng rangup cicah dengan mayonis dan Classic mix salad ready pack kat Tesco
Kalau dia request nak Lamb chop macam ni,boleh saja saya try buat.
Lepas makan hari tu,repeat order lagi.
resepi refer kat Lina pg.thanks
Let's try masak..

LAMB CHOP

Bahan-bahan
4 keping potongan daging kambing 
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1 cm halia-tumbuk kasar
lada hitam,lada sulah
herba rosemary,oregano,tyme(kalau tiada just perap dengan serbuk lada hitam dan lada sulah sahaja)
sedikit olive oil

Cara membuatnya
  • Bersihkan kepingan kambing dan toskan.
  • Lumurkan dengan kiub pati ayam dan herba rosemary,tyme dan oregano
  • Tambahkan kicap manis dan sos tiram.
  • Akhir sekali gaulkan kepingan kambing dengan bahan tumbuk
  • Letak sedikit olive oil supaya daging tidak kering.
  • Perap untuk selama 1 jam ataupun semalaman
  • Gunakan grill pan atau pemanggang ajaib dengan api sederhana dan panggang hingga masak.Pilihan sendiri nak masak medium rare atau well done.
Sos black pepper
1 labu bawang holland
4 sudu besar rata tepung gandum
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis(utk.gelapkan sos)
4 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar lada hitam tumbuk kasar
3 cawan air atau lebih
 sudu besar mentega

Cara membuatnya
  • Cairkan mentega dan tumis bawang Holland hingga layu dan wangi.
  • Masukkan serbuk lada hitam dan tumis sekejap.
  • Masukkan tepung gandum dan sentiasa kacau supaya tidak bergentel.
  • Masukkan air dan kiub pati ayam.
  • Masukkan sos tiram,sos lada hitam dan kicap manis.Kacau rata.
  • Jika pekat sangat,tambahkan sedikit air
  • Jika inginkan warna yang lebih gelap tambah sukatan kicap.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
Kentang goreng rangup

2 biji Potato russet
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
tepung goreng berempah
minyak untuk goreng terendam

Cara membuatnya
  • Bersihkan kentang dan potong sederhana nipis
  • Didihkan air dan rebus kentang sederhana masak dan toskan.
  • Gaulkan kentang dengan serbuk lada hitam dan lada sulah
  • Campurkan tepung goreng berempah mengikut kepekatan yang sesuai untuk menyalut kentang.
  • Panaskan minyak untuk menggoreng terendam.
  • Goreng setiap kepingan kentang hingga garing dan toskan.
  • Hidangkan bersama kentang goreng bersama mayonis,kambing panggang dan black pepper sos serta mix salad.
  • Sedia untuk di makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan