style="text-align: center"

Ahad, 11 Disember 2016

FRIED COCONUT SHRIMP

 Assalam buat semua..
Kali pertama cuba buat Fried Coconut Shrimp☻
Rasanya...sedap,aroma dan rasa lemak kelapa yang wangi lain dari kebiasaan . 
Dah la crispy,makan panas-panas pula,lepas satu-satu masuk mulut
Azim yang tak pernah makan udang pun saya paksa makan.
Boleh cakap ..sedap.Tu la tak nak makan udang sangat!
Best makan dengan sos cili Thai tapi tak ada stok pada masa kejadian.
Saya tukar pada sos mayonis.Sos dalam resepi ni juga nampak macam best.Nanti lain kali jika ada bahan,saya nak try buat.
Ada juga satu dua bahan saya gantikan dengan bahan lain yang sesuai.
Resepi asal dan video cara membuatnya ada kat Tastemade/FB
Let's try buat

 FRIED COCONUT SHRIMP from Tastemade.☺

Bahan-bahan
500 gm shrimp
2 biji telur
1/2 cawan tepung serbaguna
1/4 cawan cuka makan
1/2 sudu teh garlic powder
1/4 suud teh cayenne powder
3/4 cawan sweeten shredded coconut.  saya guna dessicated coconut
1 cawan panko/serbuk roti
garam dan serbuk lada putih secukup rasa
minyak untuk menggoreng

untuk sos
oren marmalade
jus mangga
hirisan cili merah 
cuka epal
*saya gantikan sos ini dengan sos mayonis/sos cili Thai.
Cara membuatnya

  • Potong shrimp bentuk rama-rama-buang kulit,belah belakang dan tinggalkan hujung ekornya.
  • Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.Ketepikan.
  • Dalam mangkuk,satukan telur,cuka makan,tepung serbaguna,cayenne powder,garlic powder.
  • Dalam mangkuk lain satukan serbuk panko dan kelapa parut kering.
  • Pegang hujung ekor shrimp,celupkan ke dalam adunan bater dan salutkan dengan adunan serbuk roti .
  • Panaskan minyak dan goreng hingga golden brown dan crispy.
  • Toskan atas paper towel dan buat sampai habis
  • Campurkan semua bahan sos.
  • Perah sedikit jus lemon di atas shrimp.
  • Sedia untuk di hidangkan.

2 ulasan: