style="text-align: center"

Rabu, 14 Disember 2016

MOIST CHOCOLATE CHIP BANANA CAKE

 Assalam buat semua..yang sudi singgah di sini,
Resepi Kek Pisang yang saya jumpa masa 'jalan-jalan' kat FB.
Dari Danish's Red Kitchen,Danish Harraz yang baru berusia 9 tahun tapi dah pandai masak dan buat kek.
Mokcik kongsi resepi di sini pula la ye,Abang Danish.Thanks.
Cara membuatnya amat ringkas dan cepat siap pula.
Kek ini sesuai di makan begitu sahaja atau boleh juga drizzle dengan coklat di atasnya.
Rasanya tidak begitu manis,sesuai untuk mokcik. 
Sesuai sangat la tu,,bukan ke dalam kek ni ada gula..
Tak apa..mokcik makan sekeping jer!.
Let's try baking.

MOIST CHOCOLATE CHIP BANANA CAKE

Bahan-bahan
2 cawan pisang masak yang sudah di lecek
2/3 cawan pure butter-di cairkan
2 cawan tepung serbaguna
2 biji telur
1 dan 1/2 cawan gula kastor-sila tambah kalau nak manis
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam halus
secubit cinnamon powder
1 cawan semi sweet mini coklat cip
boleh tambah apa- apa nuts jika suka

Hiasan/optional
coklat cip
almond flakes
chocolate drizzle

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 160'c.
  • Gris bundt pan atau baking tray size 9x13 dengan parchmen paper.
  • Ayak bahan kering dalam satu bekas.
  • Dalam bekas pisang lecek,masukkan telur,gula dan butter cair.
  • Gaul sebati.
  • Masukkan bahan kering dan kaup-balik kan sahaja hingga rata.
  • Masukkan cokat cip.Jangan overmix/terlebih gaul.
  • Tuang dalam acuan bundt pan atau baking tray.
  • Taburkan dengan sedikit coklat cip dan almond flakes di atasnya.
  • Bakar selama 40-50 minit sehingga bahagian atas agak keperangan sedikit atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.
*Kek ni lebih sedap selepas di biarkan semalaman.❇

1 ulasan: