style="text-align: center"

Jumaat, 3 Mac 2017

FOIL PACK CHICKEN AND RAINBOW VEGGIES


Assalam buat semua..
Saya buat ni untuk kakak Afiqah selepas dia share satu gambar masakan sebegini kat wall FB.
Tau dah..mesti nak kena buat bila dia balik bercuti nanti.
Resepinya ringkas sahaja dari Tasty
saya ubah-suai ikut bahan yang ada kat dapur
Kalau tak jemu boleh makan hari-hari macam ni pun sedap juga
mudah dan ringkas tapi mengenyangkan juga.
ala-ala healthy food juga la ni.
let's try masak

FOIL PACK CHICKEN AND RAINBOW VEGGIES

Bahan-bahan
1 keping dada ayam-potong nipis

brokoli,karot,tomato ceri
capsicum merah,kuning hijau
lemon
bawang besar
serbuk lada hitam
serbuk lada putih
serbuk cili/paprika
bawang putih
minyak zaitun
tyme
sedikit garam

Cara membuatnya(video kat Tasty)

  • Potong sayuran dan susun dalam tray.
  • Letakkan olive oil,serbuk lada hitam,serbuk lada putih,serbuk cili/paprika,bawang putih,olive oil, thyme dan taburkan sedikit garam di atas sayuran.
  • Ambil tray satu lagi dan alaskan dengan foil
  • Ambil kepingan dada ayam dan sapukan olive oil di kedua-dua belah.
  • Taburkan sedikit paprika,serbuk lada hitam,sedikit garam dan lada putih juga di kedua-dua belah.
  • Letakkan thyme,kepingan lemon,hirisan bawang besar dan bawang putih di atas kepingan dada ayam dan bungkus dengan foil.
  • Masukkan kedua-dua tray dalam oven dan bakar dengan suhu 200'c selama 30 minit.
  • Bila ayam masak,hidangkan bersama sayuran . 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan