Ahad, 12 Mac 2017

RENDANG AYAM MINANG

Assalam buat semua..
Saya buat Rendang Ayam ini untuk di makan bersama Pulut Kuning.
Rendang ini tahan lama dan tidak mudah basi.
Resepi yang di gunakan untuk dua ekor ayam tapi saya hanya memasak untuk seekor sahaja.
Saya jarang masak rendang kerana tiada peminatnya di rumah ini.
Sedikit rendang dan Pulut Kuning di beri kepada kawan-kawan lama semasa di sekolah menengah dahulu...Nik Li,Padeli,Yana dan Tun.
Kalau buat sedikit tidak memadai..buat banyak boleh juga bagi orang lain merasa.
Let's try masak.

RENDANG AYAM MINANG
2 ekor ayam
1 kg bawang merah-hiris
3 labu bawang putih-hiris
4 inci halia-hiris
4 inci lengkuas-tumbuk
2 inci kunyit hidup-tumbuk
4 batang serai-titik
4 senduk cili kisar-ikut suka pedas
kayu manis,buah pelaga,bunga lawang
4 kg santan
2 keping asam keping-ikut rasa
garam
gula
daun kunyit
sedikit kerisik-optional untuk warna gelap

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai hingga wangi.
  • Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang di tumbuk
  • Tumis hingga cili benar-benar garing
  • Masukkan ayam dan gaul rata.Masak  sehingga ayam kecut.
  • Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak.
  • Setelah itu,baru masukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja.
  • Akhir sekali,masukkan kerisik,garam dan gula secukup rasa dan asam keping.
  • Masak lagi hingga kuah kering dan pecah minyak.
  • Jika suka boleh taburkan daun kunyit yang di hiris halus sebelum tutup api.
  • Masak lama-lama jika inginkan kuah rendang berwarna gelap.

2 ulasan: