style="text-align: center"

Ahad, 2 April 2017

UDANG GALAH MASAM MANIS

 Assalam buat semua..
Hari ni nak kongsi satu resepi udang yang biasa saya masak.
Resepinya mudah dan ringkas sahaja
Masakan udang ni tak kira buat apa pun semuanya nampak sedap
Tambah- tambah kalau dapat udang besar.
Let's try masak

UDANG GALAH MASAM MANIS

Bahan-bahan
1/2 kg udang galah
1 labu bawang besar-hiris nipis
5 ulas bawang putih-cincang
3 sudu besar cili kering kisar
5 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
1 sudu besar jus limau nipis
gula perang
serbuk cukup rasa Maggi
4 helai daun limau purut
minyak sayur untuk menumis

Cara membuatnya

  • Perapkan udang dengan sebuk lada hitam dan lada putih.
  • Goreng sekejap hingga udang bertukar merah.Ketepikan.
  • Gunakan minyak yang sama dan tumiskan bawang putih cincang dan bawang besar hingga naik bau.
  • Masukkan cili kering dan masak hingga naik minyaknya.
  • Masukkan sos cili,sos tiram,daun limau purut dan sedikit air.
  • Masukkan udang,serbuk cukup rasa Maggi,gula perang,serbuk lada hitam dan gaul rata.
  • Masak dengan api sederhana hingga kuah sedikit pekat.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
  • Taburkan batang daun ketumbar hiris untuk hiasan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan