Ahad, 9 Julai 2017

AYAM MASAK PALEMBANG

Assalam buat semua..
Lamanya tak menulis di sini...
Sentiasa teringat nak menulis dalam 3 minggu ni..tapi tak sempat pula.
Asyik bertangguh,lama -lama bertimbun gambar masakan dalam folder.
Beratur la lepas ni...nak pos satu-satu.
Kali pertama cuba masak ayam guna resepi dari Azlita masam manis.
Rasanya sedap juga makan dengan apa-apa jenis nasi pun.
Let's try masak.

AYAM MASAK PALEMBANG

Bahan-bahan
1 ekor ayam
di potong dan bersihkan kemudain gaul dengan garam dan kunyit goreng separuh masak.
Angkat dan ketepikan.

5 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 cawan santan
1 tangkai daun kari
2 keping asam keping
garam dan gula secukup ras
air jika perlu
minyak untuk menumis.

Bahan kisar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
15-20 tangkai cili kering-rendam lembut
2 inci halia
2 batang serai

Cara membuatnya

  • Ambil sedikit minyak goreng ayam dan panaskan.
  • Tumiskan bahan kisar,serai dan daun kari hingga harum dan garing.
  • Bila dah garing,masukkan kicap manis dan sos tiram.
  • Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
  • Bila dah merenih,masukkan ayam.
  • Masukkan asam keping,santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Biar merenih dan kuah pekat.
  • Angkat setelah masak dan hidangkan.

1 ulasan: