Assalam buat semua..
Hari ini saya kongsikan satu lagi resepi mudah yang pasti menjadi kesukaan anak-anak.
Ini kali kedua saya membuatnya.
Ulang-ulang makan pun tak jemu..sedap jer kunyah.
Tambahan pula ada coklat cip dan kekacang di dalamnya.
Tapi sukatan gulanya agak manis,boleh di kurangkan jika tidak suka manis sangat.
Let's try baking
CONGO BARS
Sumber:resepi Nenie Khuzaifah
Bahan-bahan
315 gm tepung gandum
150 gm mentega
320 gm gula perang saya guna 250 gm
3 biji telur
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil esen vanila
250 gm coklat chips
1 cawan kekacang/optional
kepingan badam untuk taburan atas
Cara membuatnya
- Ayak tepung,baking powder dan garam.Ketepikan.
- Dalam bekas lain,putar atau kacau mentega dan gula perang hingga gula melarut.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung yang di ayak tadi,coklat cip dan kekacang.Gaul rata.
- Griskan dan alaskan loyang 10 x10 ataupun mana-mana loyang yang sesuai dengan baking sheet dan tuang adunan.
- Ratakan permukaan adunan dan taburkan coklat cip dan kepingan badam sebagai hiasan.
- Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 30 minit sehingga permukaan atas golden brown.Jangan terlebih bakar.
- Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan