style="text-align: center"

Sabtu, 12 Ogos 2017

KERUTUP UDANG

Assalam buat semua..
Siaran yang tertangguh-tangguh,hari ini baru dapat menulis resepi di sini.
Kerutup udang ni sedap di makan dengan nasi biasa ataupun Nasi Beriani.
Resepi asal menggunakan Udang galah tetapi saya hanya gunakan udang biasa sahaja.
Resepi dari blog Tiffin Biru.Thanks
Let's try masak.

 KERUTUP UDANG 
Bahan-bahan
1 kg.udang atau udang saiz besar
400 ml pati santan
160 ml sos tomato
2 sudu besar kerisik
2 sudu teh gula melaka
garam secukup rasa

Bahan A
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 sudu besar cili kisar
1/2 biji bawang besar

Bahan B
4 cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

Bahan C
3 cm kayu manis
2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu besar ketumbar

Cara membuatnya

  • Udang di bersihkan dan toskan.
  • Lumur dengan sedikit kunyit dan garam.
  • Goreng hingga udang kemerahan.Angkat dan toskan.
  • Kisar halus bahan A.
  • Masukkan bahan C ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga harum,kemudian kisar halus guna pengisar kering.Ketepikan.
  • Panaskan 100 ml minyak dan tumis bahan B hingga wangi.
  • Masukkan bahan A dan tumis hingga harum.
  • Tambah bahan C,kacau rata dan masak hingga mendidih, gunakan api sederhana.
  • Tambah kerisik,masukkan udang dan gaul rata.
  • Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga kuah pekat.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
  • Tabur hirisan daun bawang sebelum di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan