Kek minyak ni dah berulang-ulang kali saya buat.
Kek kosong yang tak jemu-jemu di makan and it's perfect for my taste!.
Sedap juga buat makan pada waktu petang atau malam.
Let's try baking
KEK MINYAK
Bahan-bahan
5 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula kastor
1 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovalette
1 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
pewarna pilihan
Cara membuatnya
- Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
- Sapukan loyang kek dengan mentega dan alas dengan baking paper .
- Pukul telur,gula kastor dan ovalette hingga kembang.
- Masukkan susu pekat dan esen vanila.Pukul lagi.
- Masukkan minyak dan esen vanila.Pukul sekadar bergaul rata.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil di gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada beberapa pewarna pilihan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang mengikut corak dengan kreativiti sendiri.
- Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 40-50 minit bergantung pada jenis oven masing-masing
- Sejukkan dahulu sebelum di potong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan