Selasa, 10 Oktober 2017

MEXICAN BUN


Assalam buat semua..
Saya mula menyukai roti ini kerana ia ada perasa kopi.
Saya mula membelinya di kedai-kedai roti dan pasaraya seperti Tesco dan Giant.
Lama-lama saya cuba buat sendiri walaupun kejadiannya tak secantik yang di beli.
Tapi puashati sebab akhirnya saya dapat buat sendiri.  
Let's try baking.

MEXICAN BUN
Bahan-bahan

Bun
250 gm high protein flour
30 gm gula kastor
1 sudu kecil yis kering
1/2 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil susu tepung/susu pekat
1/2 sudu kecil garam halus
1 biji kuning telur gred B
135 gm air

Cara membuatnya

  • Gaul rata semua bahan kecuali air.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga dapat doh yang tidak melekat di tangan.
  • Uli sampai doh elastik.
  • Simpan dalam bekas bertutup selama 1 jam atau kembang sekali ganda.
Filling/inti roti
100 gm butter
1/2 sudu teh esen vanila
35 gm gula perang
*Pukul kesemuanya hingga kembang dan simpan dalam peti sejuk.

Topping
100 gm butter
80 gm gula aising
1 biji telur gred A
3/4 sudu besar serbuk nescafe-bancuh dengan 2 sudu besar air panas
100 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung

Cara membuatnya
  • Pukul butter dengan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur dan bancuhan nescafe.
  • Diikuti dengan tepung gandum dan tepung jagung.
  • Gaul sebati dan simpan dalam peti ais.
Seterusnya...
  • Roti yang telah di perap dan kembang,tumbuk-tumbukkan biar keluar udara.
  • Timbang sebanyak 45 gm setiap satu.
  • Canai sedikit dan masukkan filling,tutup dan kemaskan.Pastikan intinya tidak keluar.
  • Buat samapi habis doh.
  • Letak dalam cup atau loyang dengan di jarakkan sedikit.
  • Perap semua selama 1 jam 30 minit atau sehingga nampak doh kembang. 
  • Paipkan topping ke atas roti secara lingkaran bermula dari atas hingga ke bawah.
  • Bakar dengan suhu 160'c selama 15- 20 minit ikut oven masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan