style="text-align: center"

Sabtu, 18 November 2017

KEK BATIK COKLAT


Assalam buat semua..
Saya buat kek batik versi yang ada topping.
Kalau sebelum ni saya selalu saja buat yang siap di potong-potong.
Tapi azim request nak Kek Batik yang ada banyak coklat.
Topping dengan Chocolate Ganache dan hias dengan krim putar.
Taburkan pula Kit Kat Bites..dah banyak coklat!
Let's try buat.

KEK BATIK COKLAT

Bahan-bahan
2 cawan milo
2 sudu besar serbuk koko
1/2 tin susu pekat manis/ikut kemanisan sendiri
1 buku mentega
1 paket biskut meri
1 sudu teh esen vanila.

Cara membuatnya
  • Cairkan mentega dengan api sederhana dan masukkan susu pekat.
  • Masukkan milo dan serbuk koko.Gaul rata.
  • Masukkan esen vanila dan padamkan api.
  • Masukkan biskut meri yang telah di patah empat dan gaul rata.
  • Masukkan ke dalam loyang bulat yang telah di alas dengan plastik atau aluminium foil di bahagian dasarnya.
  • Sejukkan semalaman di dalam peti sejuk.

Topping
150 gm krim putar
250 gm coklat masakan-hiris halus
15 gm sirap glukos
10 gm mentega

Cara membuatnya
  • Panaskan krim putar dan sirap glukos.
  • Masukkan ke dalam hirisan coklat dan gaul rata.
  • Tambahkan mentega dan kacau hingga licin dan berkilat.
  • Tuang di atas kek batik perlahan-lahan.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk.
Hias dengan Kit Kat Bites dan taburan coklat rice.
Paipkan tepinya dengan Krim putar perisa coklat.
Sejukkan sebelum di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan