saya try buat Biskut Peanut Butter ni sebab ada stok Peanut butter yang dah lama di beli.
Kalau di biarkan lama-lama tentu terbuang saja.
Rasa Peanut butter yang sedap dengan aroma kacang .
Resepi dari Surianti Ramli.
Let's try baking
BISKUT PEANUT BUTTER
Bahan-bahan
3/4 cawan mentega kacang halus
1/2 cawan mentega
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum-di ayak
*beberapa sudu tepung jika doh masih lembik
Bahan hiasan
kepingan badam
Cara membuanya
- Satukan mentega kacang,mentega dan gula kastor.Pukul sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli.
- Jika adunan tidak melekat di tangan,tak perlu habiskan tepung.
- Jika doh masih lembik,tambahkan beberapa sudu tepung hingga dapat doh yang cantik.
- Sapu sedikit mentega pada loyang .
- Bentukkan biskut ikut kesukaan masing-masing.
- Sapukan sedikit kuning telur dan letakkan badam hiris.
- Bakar dalam suhu 150-180'c mengikut jenis oven masing-masing.
- Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan