Masih lagi dengan resepi biskut raya.
Memandangkan hari ini dah habis cuti selama empat hari dan esok kembali bertugas,saya rajinkan diri juga buat biskut raya yang mudah-mudah.
Boleh lah untuk makan sendiri...ada besar..ada kecil,sungguh tak berseni!.
Biskut ni rangup dan berbau harum nestum bila sedang di bakar.
Let's try buat.
BISKUT NESTUM
Bahan-bahan
125 gm butter
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
1 cawan nestum-kisar halus
1 cawan nestum- tak perlu kisar
Hiasan
ceri merah/hijau
nestum
Cara membuatnya
- Ayak tepung gandum dengan serbuk penaik.
- Satukan dengan nestum kisar dan nestum kasar.
- Pukul butter dan gula hingga putih dan berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul sekejap lagi.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
- Rehatkan doh seketika
- Bentukkan bulat-bulat dan gulingkan ke dalam nestum.
- Susunkan di atas loyang pembakar.
- Tekan dengan garfu atau jari dan letak ceri sebagai hiasan.
- Bakar dengan suhu 175'c selama 15-20 minit bergantung pada jenis oven masing-masing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan