26 Ramadhan.
Hari ini buat Daging goreng merah.
Sesuai di makan dengan nasi putih untuk berbuka atau bersahur.Saya masak untuk lauk sahur.
Sangatlah senang untuk di masak dan bahan-bahan pun mudah sahaja.
Hampir kebanyakan kedai makan masakan panas di Kota Bharu menyediakan menu hidangan ini.
Buat sendiri lagi puas hati sebab boleh ikut citarasa sendiri.
Let's try buat.
DAGING GORENG MERAH
Bahan-bahan
Daging-hiris nipis
pewarna merah Star brand
1 labu bawang besar-hiris nipis
2 ulas bawang putih-cincang
3 tangkai cili merah-potong nipis
3 biji cili padi
1 inci karot-potong halus
3 tangkai bunga kubis-potong kecil
3 helai daun limau purut
sos cili
sos tiram
sos tomato
jus limau nipis
serbuk cukup rasa
garam,gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Perap daging dengan pewarna merah. biarkan seketika.
- Kemudian di rebus dengan sedikit air
- Bila air daging hampir kering,masukkan sedikit minyak dan goreng daging.
- Masukkan kesemua bahan di atas dan garam,gula secukup rasa
- Kemudian di gaul rata dan biarkan seketika.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan