Jumaat, 31 Mei 2019

PUDING SAGU BERKUAH

Assalam buat semua..
Hari ini saya kongsikan satu resepi puding sagu yang di makan dengan kuah jagung.
Sesuai untuk di buat pemanis mulut masa berbuka nanti.
Sedap di makan sejuk-sejuk
Let's try buat

PUDING SAGU BERKUAH

Bahan-bahan
2 cawan sagu
2 cawan santan pekat
3 cawan air
1 sudu besar  tepung beras
1/2 tin cream corn
2 helai daun pandan
gula,garam secukup rasa
pewarna pilihan

Cara membuatnya

  • Rendam biji sagu dengan pewarna pilihan jika suka atau beli sagu yang dah siap di warnakan atau boleh saja tanpa pewarna.
  • Rebus sampai masak dan sentiasa di kacau
  • Masukkan ke dalam bekas dan sejukkan.
  • Masak santan,air,daun pandan,tepung beras ,cream corn ,gula dan garam secukup rasa.
  • Kacau sentiasa sehingga mendidih.
  • Ambil sagu yang dah sejuk,potong kecil-kecil dan masukkan ke dalam kuah.
  • Sejukkan dan sedia untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan