Rabu, 15 Januari 2020

PENGAT BEBOLA DURIAN

Assalam buat semua..
Hari ini saya kongsikan satu resepi dari Durian
Musim Durian yang lepas,ada sedikit isi Durian yang saya frozenkan.
Kuih ni rasanya macam Pengat Durian juga.
Ok..let's try masak

PENGAT BEBOLA DURIAN

Bahan
6 ulas durian-ambil isinya
tepung pulut secukupnya

Cara membuatnya

  • Ambil isi durian,lenyekkan dan gaul dengan tepung pulut.
  • Letak tepung pulut sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
  • Jangan tambah air.
  • Gentelkan kecil-kecil dan buat sehingga habis.
  • Lepas itu rebus dalam air sehingga timbul.Toskan
Untuk kuahnya
Santan
gula melaka
daun pandan
sedikit garam

Masak di atas api perlahan dan sentiasa di kacau.
Bila mendidih,tutup api dan masukkan bebola durian tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan