Selasa, 3 Mac 2020

PAVLOVA

Assalam buat semua..
Dessert kesukaan saya,buat lah berapakali pun..saya tetap suka.
Ibarat cair dalam mulut!
Untuk menghasilakan Pavlova yang rangup di luar dan lembut di dalam,sukatan gulanya kena manis betul.
Tapi saya tidak..tak boleh makan yang terlampau manis tu.
Saya ejas sendiri kemanisannya biar sesuai untuk diri yang dah setengah abad ni..
Let'st try baking

PAVLOVA

Bahan
6 biji telur putih
3/4 cawan gula kastor
2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu besar creamy vanilla

Hiasan
krim putar di pukul hingga kaku.
Buah-buahan segar

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 130'c.
  • Alas baking tray dengan baking sheet.
  • Pukul telur putih dalam mixer dengan kelajuan tinggi hingga gebu.
  • Bila dah gebu,masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus di putar.
  • Pukul lagi selama 10 minit.
  • Putih telur akan kelihatan sekata dan sedikit berkilat.
  • Kaup-balikkan jus lemon,tepung jagung dan creamy vanila hingga rata.
  • Letakkan kedalam loyang dan buatkan bentuk bulatan.
  • Lekukkan sedikit di bahagian tengah.
  • Bakar sehingga bahagian luar kering dan tidak melekat apabila di sentuh.
  • Sejukkan dahulu dan hiaskan dengan krim putar dan buah-buahan segar pilihan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan