Ahad, 21 Jun 2020

KEK VANILA BUTTERSCOTCH

Assalam buat semua..
Hari ini saya cuti,jadi dapatlah menulis resepi di sini.
Macam biasa la sekarang ni,foto dah bertimbun dalam galeri tunggu giliran nak masuk blog.
Beratur juga lah sama macam norma baru kehidupan sekarang.
Di mana saja ada orang beratur melatih diri menjadi penyabar.

Kek ni sangat sedap untuk selera saya tapi tu lah manis sikit kat krim butterscotchnya.
Let's try baking.

KEK VANILA BUTTETRSCOTCH

Bahan
200 gm tepung naik sendiri/SRF
6 biji telur gred A
150 gm.gula kastor
1 sudu besar ovalette
3  sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan susu segar
3 sudu besar susu tepung

150 gm.butter-cairkan

Hiasan
Krim putar
krim butterscotch
Cashewnuts honey/salted caramel(readypack)-di hancur kasar

Cara membuatnya.

  • Panaskan oven pada suhu150'c.
  • Ayak tepung dan masukkan kesemua bahan kecuali mentega cair.
  • Putar sampai putih,gebu
  • Masukkan mentega cair dan kaup-balik dengan whisk.
  • Alas loyang 9x9 dengan baking paper.
  • Masukkan adunan kek ke dalam loyang dan ratakan.
  • Bakar kek selama 40-45 minit dengan suhu 150'c(oven saya).
  • Bila masak,keluarkan dari loyang dan sejukkan.
Topping
Putar krim putar hingga kaku.
Paipkan ke atas kek ikut kreativiti masing-masing

Sos Butterscotch
3 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
3/4 cawan krim putar

Cara membuatnya
  • Cairkan gula perang di atas api sederhana.
  • Bila dah semua larut,masukkan mentega.
  • Akhir sekali masukkan krim putar dan kacau rata.
  • Sejukan sebelum di paipkan di atas kek.
Cara hias ke
Paipkan krim putar.
Paipkan krim buttertscotch dan tabur cashewnuts hancur.
Sedia untuk di hidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan