Isnin, 29 Jun 2020

SAMBAL UDANG BERSANTAN


Assalam buat semua
Sudah empat hari bercuti dan esok saya kembali bertugas seperti biasa.
Hari in sempat la main masak-masak.
Buat sebiji Kek Swiss Roll Coklat untuk Azim,sebiji Puding Santan Ros untuk my bodyguard dan Roti Sarang Lebah untuk diri sendiri.
Untuk makan tengahari sampai petang,masak udang ni sahaja.
Di rumah ini tak masak di waktu malam dan tiada makan malam.
Sesiapa yang terasa lapar,ejas sendiri sebab tukang masak menulis dan membaca di waktu malam.
Itulah me time saya.
Ok..let's try masak

UDANG SAMBAL SANTAN

Bahan
1/2 kg.udang saiz sederhana
1/2 cawan santan pekat
1/4 cawan minyak
1 sudu besar air asam jawa
1/2 keping kecil gula melaka-cincang 
4 helai daun limau purut
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili
2 batang serai-titik

Bahan kisar
15 biji cili kering besar(kurang pedas)
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
6 ulas bawang putih

Cara membuatnya

  • Bersihkan udang dan toskan.Gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
  • Goreng sekejap dan toskan minyak.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik baunya
  • Masukkan sos tiram,sos plum,sos cili,daun limau purut,gula melaka dan serai.
  • Masukkan santan dan sedikit air.Kacau rata.
  • Akhir sekali masukkan udang dan gaul rata.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehh lah di hidangkan.
  • Taburkan batang daun ketumbar jika suka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan