Puding roti ini selalu saya buat untuk di makan bila -bila perlu esp.masa lapar dan malas nak masak.Rasanya yang sedap dan lembut di tambah pula dengan buah-buahan sungguh menyelerakan.
PUDING ROTI BUAH KOKTEL
Bahan-bahan
- 10 keping roti
- 3 cawan susu segar
- 2 sudu besar mentega
- 3 sudu besar gula(kalau suka manis boleh tambah)
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 1/2 tin buah koktel
- 1/2 cawan kismis/mix.fruit
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji telur
- sedikit garam
Cara membuatnya
- Susu segar,gula,sedikit garam,susu pekat manis,garam,esen vanila ,mentega dan telur di kacau sebati dengan mengunakan whisker .
- Roti sekeping di potong 4.Celupkan kedalam adunan telur dan aturkan didalam bekas yang sesuai.
- Taburkan buah koktel dan kismis.
- Letak roti pada lapisan kedua dan seterusnya sampai habis.
- Taburkan kismis diatas sekali.
- Curahkan adunan telur yang lebih dan biarkan sebentar sehingga roti meresap dan nampak kembang.
- Bakar secara water bath sehingga lapisan atas kelihatan perang.Suhu 150-170'c.
- Sejukkan dan sedia untuk dimakan.Boleh juga letak dalam peti ais dan dimakan sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan