style="text-align: center"

Jumaat, 30 September 2011

PUDING ROTI BUAH KOKTEL



Puding roti ini selalu saya buat untuk di makan bila -bila perlu esp.masa lapar dan malas nak masak.Rasanya yang sedap dan lembut di tambah pula dengan buah-buahan sungguh menyelerakan.
PUDING ROTI BUAH KOKTEL
Bahan-bahan
  • 10 keping roti
  • 3 cawan susu segar
  • 2 sudu besar mentega
  • 3 sudu besar gula(kalau suka manis boleh tambah)
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 1/2 tin buah koktel
  • 1/2 cawan kismis/mix.fruit
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 biji telur
  • sedikit garam
Cara membuatnya
  • Susu segar,gula,sedikit garam,susu pekat manis,garam,esen vanila ,mentega dan telur di kacau sebati dengan mengunakan whisker .
  • Roti sekeping di potong 4.Celupkan kedalam adunan telur dan aturkan didalam bekas yang sesuai.
  • Taburkan buah koktel dan kismis.
  • Letak roti pada lapisan kedua dan seterusnya sampai habis.
  • Taburkan kismis diatas sekali.
  • Curahkan adunan telur yang lebih dan biarkan sebentar sehingga roti meresap dan nampak kembang.
  • Bakar secara water bath sehingga lapisan atas kelihatan perang.Suhu 150-170'c.
  • Sejukkan dan sedia untuk dimakan.Boleh juga letak dalam peti ais dan dimakan sejuk.
*Kalau tiada susu segar boleh digunakan susu cair dan ditambah air.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan