Jumaat, 30 September 2011

SAMBAL TUMIS UDANG

Sambal tumis udang ini dibuat pada minggu lepas untuk makan dengan nasi lemak.Di samping itu juga saya menbuat sambal telur,sambal sotong dan juga telur rebus(untuk Azim).


SAMBAL TUMIS UDANG
Sumber:daridapursuzana


 Bahan-bahan
  • 250 gm.udang
  • 4 sudu besar cili kering kisar
  • 2 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos tomato
  • gula dan garam
  • sedikit daun limau purut-hiris halus
  • sedikit air perahan limau nipis
*Lada kering ,bawang merah dan bawang putih biasanya saya akan mengisar banyak dan disimpan dalam peti sejuk untuk memudahkan dan mempercepatkan kerja masak -memasak. 
Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga naik baunya.
  • Masukkan kesemua sos,garam dan gula.
  • Gaul rata dan masukkan udang.Perahkan sedikit air perahan limau nipis.
  • Masukkan daun limau purut.Balik-balikkan udang hingga bergaul rata.Bolehlah diangkat dan hidangkan .
*Udang tidak boleh dimasak lama kerana ia akan mengecut dan jadi keras.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan