BUBUR JAGUNG
Bahan-bahan
- 6 tongkol jagung
- 3 cawan santan
- 2 cawan air
- 2 1/2 cawan gula pasir
- 3-4 keping gula melaka
- sedikit garam
- 3/4 cawan biji sagu kecil-di rendam sekejap dan toskan.
- 2 helai daun pandan
Cara membuatnya.
- Buangkan kulit jagung dan basuh serta toskan.Hiris jagung halus-halus.
- Rebus jagung hiris hingga kembang dan empuk.
- Bila jagung masak,tambahkan santan dan air(Sukatan boleh juga mengikut kesukaan masing-masing).
- Tambahkan biji sagu dan kacau sekali-sekala hingga sagu masak.
- Tambahkan gula, gula melaka ,sedikit garam dan daun pandan.Biarkan hingga bubur sebati dan masak sambil di kacau sekali-sekala.
- Bila sudah masak,bolehlah di angkat dan di sejukkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan