Cendawan goreng sangat sedap bila di makan panas-panas.Terasa kerangupannya.Biasanya kita menggunakan Cendawan tiram.Kita boleh menggunakan Tepung segera goreng ayam Adabi ataupun bancuhan tepung yang di buat sendiri.Dua-dua pun sedap!.
- Cendawan Goreng Crispy
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan
- 250 g cendawan (dicuci bersih dan dikeringkan)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 sudu besar mentega
- garam secukupnya
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- sedikit lada sulah
- Kisar/blend semua bahan kecuali cendawan hingga sebati.
- Siat-siatkan cendawan jika perlu.
- Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam. Pastikan minyak betul-betul panas.
- Celupkan cendawan ke dalam adunan tadi dan gorenglah hingga garing keemasan. Kemudian toskan.
- Hidangkan panas-panas bersama sos cili atau sos bermayonis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan