MASAK ASAM KELADI
Olahan:daridapursuzanasuzana
Bahan-bahan(3 orang)
- 1 batang keladi besar dengan ubinya
- 3 ulas bawang merah
- 1/2 inci belacan
- 1 ulas bawang putih
- 3 keping asam keping-utk masakan
- 6 keping asam keping -utk.merebus keladi
- 2 sudu besar cili kisar
- air secukupnya
- gula /garam secukup rasa
- Potong batang keladi 2 inci panjang. Jangan ambil bahagian batang yang keras. Kupas bahagian luar batang keladi.
- Kupas ubi keladi dan potong 4.
- Setelah dicuci, toskan dan masukkan ke dalam periuk. Isi air biasa hingga tenggelam batang dan ubi keladi. Masukkan 6 keping asam keping. Rebus hingga empuk.
- Tapis batang dan ubi keladi dan lalukan dibawah air paip. Toskan.
- Masukkan bawang merah,bawang putih,belacan dan sedikit air ke dalam blender dan kisar hingga halus.
- Masukkan air, bahan yang telah di kisar, cili kisar, , asam keping.Masak hingga mendidih dan masukkan keladi dan ubinya yang telah di rebus tadi,garam dan sedikit gula.Sesuaikan rasanya.
- Biarkan beberapa minit ,bolehlah di angkat dan hidangkan.
**Untuk mengelakkan tangan menjadi gatal semasa membuang kulit keladi,sapukan tangan dengan minyak masak terlebih dahulu.
**Asam keping yang di masukkan semasa merebus keladi bertujuan untuk membuang gatal keladi. **Masak asam keladi ini saya makan bersama ikan pekasam goreng.sedapnya!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan