Nama melayunya adalah
SALAD KENTANG
Sumber:Majalah Wanita Jun 2009
Bahan-bahan
- 4 biji ubi kentang
- sebiji timun
- 2 sdb.mayonis
- sedikit lada sulah
- daun sup-cincang halus
Cara membuatnya
- Ubi kentang di rebus sehingga masak dan lembut dan di sejukkan.Kemudian di buang kulitnya dan di potong dadu.
- Timun di buang kulitnya dan di belah dua.Buang bijinya dan timun itu di hiris tebal.Selepas itu,gaulkan timun tadi bersama kentang rebus.
- Seterusnya masukkan mayonis,lada sulah dan gaul sebati.Hias dengan daun sup serta taburkan sedikit lada sulah di atasnya.
**Untuk lebih enak,ubi kentang dan timun boleh di sediakan awal dan di sejukkan di dalam peti sejuk.
**Sesuai di makan sebagai side dish dengan main course yang panas seperti ikan panggang/ayam atau sandwich.
**Boleh juga di tambahkan dengan telur rebus.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan