style="text-align: center"

Jumaat, 30 Disember 2011

PENKEK GULUNG BUAHAN

Selamat bertemu di episod seterusnya...macam drama pulak.Ada cerita bersiri,dan yang ni kita panggil blogger bersiri.Tak habis-habis tulis resipi.Kali ini saya nak kongsikan satu lagi makanan yang pernah saya buat.Kiranya dah lepas eksperimen.Ia agak sedap juga bila di makan dengan jem buah.Penkek ini boleh juga di makan begitu sahaja sebab penkek ini beserta intinya sudah manis.


PENKEK GULUNG BUAHAN
Sumber:Majalah Keluarga 

Bahan-bahan
  • 3 sdb.mentega -cairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sdt.baking powder
  • 1 sdb.gula
  • 1 cawan susu segar
  • secubit garam
Cara membuatnya
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan blend hingga sebati.
  • Biarkan adunan selama 10 min.
  • Tuangkan sesenduk adunan ke dalam kuali non stick yang telah di panaskan.
  • Bila nampak permukaannya berbuih,balikkan adunan.
  • Biarkan seketika dan bolehlah di angkat.
Cara membuat intinya
  • Untuk buahannya saya menggunakan buah epal merah,pisang dan betik yang di potong dadu.
  • Campurkan dengan mayonis dan yogurt dan gaulkan sebati.
  • Ambil inti dan letakkan di hujung penkek dan gulung kemas-kemas.
  • Sedap di makan dengan jem buah yang di campurkan dengan sedikit air.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan