Catatan pertamaku di Tahun 2011.Baru balik dari kerja malam tapi tak boleh tidur sebab malam tadi dah habiskan 2 cawan Nescafe Gold!.Hujan renyai tengah turun,tapi mata tak boleh nak pejam.Baik saya menulis dulu supaya mata jadi letih dan dapat tidur.
MIHUN GORENG SIAM
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 300 gm.bihun-di rendam hingga lembut
- 3 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 sdb.udang kering
- 2 biji cili padi
- 2 sdb .cili kering kisar
- 1 pokok sawi/kubis/taugeh
- gula/garam secukup rasa.
- daun bawang/sup,bawang goreng- utk.taburan
- bahan lauk-udang isi ayam,sotong,udang ,fish ball dan fish cake
Cara membuatnya
- Potong nipis sotong,fish cake dan fish ball di belah dua. Ketepikan
- Toskan mihun yang telah di rendam tadi
- Tumbuk bawang merah bersama dengan udang kering dan cili padi.Bawang putih di cincang halus.
- Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan tumbuk dan bawang putih.Goreng hingga naik bau.
- Masukkan cili kering kisar dan biarkan seketika hingga cili masak.Masukkan garam,gula dan gaul sebati.
- masukkan bahan lauk dan sedikit air dan biarkan seketika hingga lauk masak
- Masukkan mihun dan gaul rata.sesuaikan rasanya
- Angkat dari api dan taburkan dengan daun bawang/sup dan bawang goreng.
** Ke mana pulak perginya udang dan sotong kat dalam pinggan tu,sapa la yang ambil!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan