style="text-align: center"

Selasa, 27 Mac 2012

AIR SOYA CINCAU

Salam bahagia buat semua....

Seharian menghadiri Seminar Pengurusan Audit hari ini ,banyak info yang berguna untuk di aplikasikan kemudian nanti di tempat kerja.Pada waku pagi segalanya berjalan dengan baik hinggalah pada waktu tengahari saya mula sakit kepala.Mendengar ceramah dengan kepala yang sakit,ia menjadi semakin parah. selepas 8 jam berlalu barulah ia berhenti...seksa nya....
  Memetik intro seminar..to improve is to change,to be perfect is to change often..Winston Churchill.
 
Resipi untuk hari ini ialah Air soya cincau yang menyejukkan dan menghilangkan dahaga dalam cuaca yang panas ini.
Cincau (bahasa Inggeris: grass jelly atau leaf jelly) ialah sejenis makanan bak agar-agar yang dipergunakan di China dan Asia Tenggara sebagai pembasuh mulut serta juga dalam minuman. Dikatakan bersifat diuretik, cincau dijual dalam bentuk tin atau bungkusan di pusat-pusat membeli-belah di Asia.

Cincau dibuat dengan merebus rumput atau daun pudina (khususnya Pokok Cincau, Mesona chinensis) bersama-sama kalium karbonat dan kemudiannya mendinginkan cecairnya sehingga menjadi seolah-olah agar-agar. Cincau ini biasanya dicampurkan dengan sirap untuk menghasilkan sejenis minuman yang dapat menyejukkan badan. Warna minuman ini perang tua yang jernih, dengan cincau berbentuk lembar atau kiub di dalamnya. Rasanya sedikit merupai iodin. Cincau dijadikan minuman panas yang likat atau minuman berais di Taiwan. Ia juga boleh dicampurkan dengan air kacang soya untuk menghasilkan sejenis minuman yang dikenali sebagai "Michael Jackson" di Asia Tenggara dan Oakland, cincau juga dicampurkan ke dalam berbagai-bagai pembasuh mulut, seperti ais kacang dan cendol...Wikipedia


AIR SOYA CINCAU
Sumber:dari dapur

Bahan-bahan
  • 500 ml.air soya
  • cincau -potong dadu
  • beberapa ketul ais kiub
Cara membuatnya
  • Masukkan cincau yang telah di dadu ke dalam jag dan tambahkan air soya.
  • Jika ingin lebih manis boleh di tambahkan air gula.
  • Tambahkan beberapa ais kiub.Sejukkan sebentar dan bolehlah di hidangkan.

1 ulasan: