Salam bahagia buat semua...
Stok biskut dah habis,jadi kena buat biskut lagi.Kat dapur dah macam musim raya ,ada enam balang kecil biskut dah siap-siap atur di atas meja.Bila rasa nak makan ,buka dan ambil saja.Terlalu kerap buka ,satu balang biskut dan pecah...dah tinggal berlima...waaaa..
BISKUT BATU KARANG
Sumber:citarasawan.blogspot.com/Kak Wan.Thanks
- 80 gm.mentega
- 80 gm.gula
- 2 biji telur
- 230 gm tepung red rose
- 1 sdk. baking powder
- 1 sdb.susu cair
- 60 gm.kismis
- 20 gm buah campuran/mixed fruit
- 1/4 sdk.garam
Cara membuatnya
- Panaskan oven terlebih dahulu dan ayak tepung red rose bersama baking powder.
- Pukul mentega dan gula hingga lembut.Masukkan telur satu-persatu dan susu cair.Pukul hinga sebati.
- Masukkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder tadi dan garam.
- Kemudian masukkan kismis dan buah-buahan campuran dan adun hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil satu sudu besar doh dan aturkan di atas loyang yang telah di gris terlebih dahulu.
- Bakar pada suhu 150'C selama 20 min.atau sehingga masak.
- Bila masak sejukkan dahulu sebelum di simpan d dalam bekas kedap udara.
kenangan kelas kemahiran hidup form 1-2 ms skolah dlu, bljr buat kue nih
BalasPadamaina
BalasPadam