style="text-align: center"

Ahad, 25 Mac 2012

BISKUT BATU KARANG



Salam bahagia buat semua...

Stok biskut dah habis,jadi kena buat biskut lagi.Kat dapur dah macam musim raya ,ada enam balang kecil biskut dah siap-siap atur di atas meja.Bila rasa nak makan ,buka dan ambil saja.Terlalu kerap buka ,satu balang biskut dan pecah...dah tinggal berlima...waaaa..

BISKUT BATU KARANG
Sumber:citarasawan.blogspot.com/Kak Wan.Thanks

Bahan-bahan
  • 80 gm.mentega
  • 80 gm.gula
  • 2 biji telur
  • 230 gm tepung red rose
  • 1 sdk. baking powder
  • 1 sdb.susu cair
  • 60 gm.kismis
  • 20 gm buah campuran/mixed fruit
  • 1/4 sdk.garam
Cara membuatnya
  • Panaskan oven terlebih dahulu dan ayak tepung red rose bersama baking powder.
  • Pukul mentega dan gula hingga lembut.Masukkan telur satu-persatu dan susu cair.Pukul hinga sebati.
  • Masukkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder tadi dan garam.
  • Kemudian masukkan kismis dan buah-buahan campuran dan adun hingga menjadi doh yang lembut.
  • Ambil satu sudu besar doh dan aturkan di atas loyang yang telah di gris terlebih dahulu.
  • Bakar pada suhu 150'C selama 20 min.atau sehingga masak.
  • Bila masak sejukkan dahulu sebelum di simpan d dalam bekas kedap udara.

2 ulasan:

  1. kenangan kelas kemahiran hidup form 1-2 ms skolah dlu, bljr buat kue nih

    BalasPadam