Ahad, 17 Jun 2012

SAMBAL

SAMBAL CILI 
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 20 biji cili kering, buang biji dan rendam dalam air panas.
  • 1biji tomato-potong kecil
  • 4 biji lada merah-buang biji
  • 4 biji bawang merah, dibakar
  • 2 biji bawang putih, dibakar
  • garam dan gula secukup rasa
  • beberapa biji limau nipis/limau kasturi - perah airnya

Cara membuatnya
  • Campurkan semua bahan ke dalam mesin pengisar bersama sedikit air masak, kecuali limau nipis dan mesin semua bahan hingga lumat.
  • Keluarkan dari pengisar, dan tambahkan garam,gula dan air perahan limau nipis.
  • tambahkan buah tomato yang telah di potong kecil
  • Sesuaikan rasa dan hidangkan.
**sambal ini lebih sedap jika rasa sedikit manis.
**boleh di makan bersama nasi berlauk.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan