style="text-align: center"

Selasa, 28 Ogos 2012

AGAR-AGAR LAPIS ROTI



Salam bahagia buat semua...
Sungguh tenang rasanya bila dapat menghabiskan cuti dan duduk di rumah sahaja sepanjang minggu ini.Hujung minggu ini ada pula tetamu yang nak datang ke rumah.Dapatlah saya memasak dan membuat puding .
Gambar puding kat sebelah tu adalah Agar-agar lapis roti yang saya buat dalam bulan puasa yang lepas.Hari ini baru dapat entrikan.






AGAR-AGAR LAPIS ROTI
Sumber: Hajar fotopages

Bahan A(versi edit)

  • 1 paket agar-agar(10 gm.)
  • 1000 ml.air
  • gula-ikut manis
  • pewarna merah
Bahan B
  • 4 keping roti
  • 400 ml susu segar
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • gula-ikut manis
 Cara membuatnya
  • Masak aga-agar bersama air  sehingga mendidih.
  • Sementara itu kisar roti ,tepung kastard, susu  hingga sebati.
  • Masukkan bahan kisar ke dalam periuk lain dan sendukkan 7 senduk agar-agar ke dalamnya.
  • Masak di atas api yang sederhana dan kacau sebati.Tambahkan gula ikut kemanisan yang di ingini.Ketepikan
  • Agar-agar yang masih berbaki tadi,masukkan pewarna merah.Tambahkan gula ikut kemanisan yang diingini.
  • Lapiskan agar mengikut kreativiti sendiri atau boleh di masukkan ke dalam acuan yang di sukai dan di buat berlapis-lapis.
  • Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.Jika suka boleh hiaskan dengan buah koktel.
Nota
  • Bila melapis agar-agar,pastikan satu-satu lapisan itu mengeras dahulu kalau tidak ia akan bercampur.
  • Untuk melekatkan antara 2 lapisan agar-agar,goreskan permukaan agar-agar dengan garfu sebelum di curahkan lapisan seterusnya.
  • Sambil melapis agar-agar,pastikan agar-agar dalam periuk di panaskan tetrlebih dahulu sebelum di tuang ke atas lapisan lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan