style="text-align: center"

Selasa, 28 Ogos 2012

SAYUR CAMPUR UDANG

Salam bahagia buat semua...
Hari ini saya masak Sayur campur udang yang mudah dan ringkas sahaja.Demi untuk menghabiskan saki-baki lauk dan sayur dalam peti sejuk yang ada sebelum hari raya lagi.Kita saja cepat-cepat nak habiskan supaya dapat stok baru!.Perasan lagi.... padahal bukan selalu pun ada lauk dalam peti sejuk tu!.

SAYUR CAMPUR UDANG
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan(2 orang)
  • 10 ekor udang -di buang kulit
  • 1 biji lada hijau-potong bulat
  • berapa tangkai bunga kubis
  • 1 keping tauhu-goreng dan potong kiub 
  • 1/2 batang saderi-potong bulat
  • 1 batang karot-potong kecil
  • 2 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji cili padi
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • sedikit suhun
Cara membuatnya
  • Tumbuk bawang merah,bawang putih dan cili padi dan tumiskan dengan sedikit minyak.
  • Bila bawang naik bau,tambahkan air secukupnya untuk kuah sayur.
  • Masukkan pati ikan bilis dan semua sayuran.
  • Masak di atas api sederhana sehingga mendidih dan tambahkan udang dan suhun.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.

2 ulasan:

  1. kak su...sy suka makan sayur camni...mudah disediakan & sesuai tuk ratah2 ja klu tak mkn dgn nasi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye la kalau dah suka makan sayur macam kak su ni apa-apa sayur pun semua kak su suka!

      Padam