Salam bahagia buat semua...
Hari ini saya masak Sayur campur udang yang mudah dan ringkas sahaja.Demi untuk menghabiskan saki-baki lauk dan sayur dalam peti sejuk yang ada sebelum hari raya lagi.Kita saja cepat-cepat nak habiskan supaya dapat stok baru!.Perasan lagi.... padahal bukan selalu pun ada lauk dalam peti sejuk tu!.
SAYUR CAMPUR UDANG
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan(2 orang)
- 10 ekor udang -di buang kulit
- 1 biji lada hijau-potong bulat
- berapa tangkai bunga kubis
- 1 keping tauhu-goreng dan potong kiub
- 1/2 batang saderi-potong bulat
- 1 batang karot-potong kecil
- 2 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 biji cili padi
- 1 kiub pati ikan bilis
- sedikit suhun
Cara membuatnya
- Tumbuk bawang merah,bawang putih dan cili padi dan tumiskan dengan sedikit minyak.
- Bila bawang naik bau,tambahkan air secukupnya untuk kuah sayur.
- Masukkan pati ikan bilis dan semua sayuran.
- Masak di atas api sederhana sehingga mendidih dan tambahkan udang dan suhun.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.
kak su...sy suka makan sayur camni...mudah disediakan & sesuai tuk ratah2 ja klu tak mkn dgn nasi...
BalasPadamye la kalau dah suka makan sayur macam kak su ni apa-apa sayur pun semua kak su suka!
Padam