style="text-align: center"

Rabu, 10 Oktober 2012

KERABU KACANG BOTOL

Salam bahagia buat semua..
Kerabu kacang botol sedap di makan bersama Ikan goreng dan nasi putih sebagai hidangan makanan tengahari.Ia biasanya boleh di buat dengan dua cara sama ada di celur terlebih dahulu atau di makan begitu sahaja.Saya menambahkan isi ikan rebus ke dalam kerabu ini supaya rasanya lebih sedap.Kalau membuat kerabu jumlah bahan-bahan yang di gunakan tidak semestinya mengikut sukatan tepat sebab ia di buat secukup rasa.Bahan-bahan yang di tulis di bawah adalah sebagai panduan sahaja.
KERABU KACANG BOTOL
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 1 ikat kacang botol
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 biji lada merah besar
  • 1 ekor ikan -di rebus,ambil isinya
  • sedikit lada hitam
  • 1 biji limau nipis
  • sos ikan dan gula secukup rasa
  • 1 sudu besar kerisik
Cara membuatnya
Kacang botol di basuh dan toskan serta di potong kecil-kecil.Bawang merah(1 biji) di tumbuk bersama lada hitam dan sedikit gula.Masukkan isi ikan dan tumbuk lagi.
Lada merah besar di buang bijinya dan potong nipis.Sebiji bawang lagi di potong nipis.
Masukkan kacang botol ke dalam mangkuk dan tambahkan bahan tumbuk tadi,kerisik ,lada merah,bawang merah,perahan air limau nipis dan sos ikan.
Gaulkan kesemuanya biar sebati dan sesuaikan rasanya . 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan